Enorme banaanvormige pompoen, in jong stadium wat stomper, met zalmroze kleur. De vruchten worden 50-75 cm lang en geven smakelijk, oranje vruchtvlees. Bij oogst in de herfst lang houdbaar.
Zeer goed standaard ras voor de keuken.
Een oranje, bolronde reuzenpompoen met ondiepe ribben of plooien. De vrucht is bolrond en fraai oranjerood van kleuren heeft een harde vruchthuid, is dus zeer geliefd in de VS om te hollen als reuzen Halloween lampion.
Het vruchtvlees is goudgeel. Ze kan 25 kg worden.
Maak alsjeblief soep op de avond van het 'hollen'.
Bijzondere langwerpige vrucht, een beetje een rugbybal. Grijs van buiten met zacht geel-oranje vruchtvlees van binnen. Deels hol.
De vruchten wegen 8 tot 20 kg.
Zeer zoet van smaak en lang houdbaar.
Een bijzondere verschijning. Met haar ronde, afgeplatte vorm, is deze roze tot beige-kleurige vrucht bedekt met "schurfterige" bobbels. In het Frans heet deze pompoen ook wel "schurftborduursel". Het vruchtvlees is dicht van structuur en lekker zoet. Het gewicht loopt uiteen van 5-15 kg, de vrucht is 25-40 cm doorsnee.
De stelen drogen slecht in, bewaar de vruchten droog.
Ik vind haar niet alleen prachtig, maar in alle opzichten geweldig.
Een goed bewaarpompoentje van middelgrote afmeting (13-20 cm doorsnee). Opvallend is de afgeplatte hoekige vorm. De kleur is donkergroen met lichtgroene strepen en een cupje aan de onderzijde. Dat is een lichtgroen gedeelte door een cirkelvormige insnoering omsloten. Smakelijk zoet oranje vruchtvlees.
Je kunt ze tot het volgend voorjaar bewaren.
Deze pompoenen van het type 'Turkse muts' worden vaak aangezien voor siervruchten.
Maar ze zijn behalve sierlijk ook prima eetbaar.
De is een vrij kleine variant met 15 tot 20 cm grote vruchten in diverse kleuren met wit, oranje en groen. De vruchten kunnen tot 2 Kg wegen.
Witte vruchten, zeer afgeplat, met oranjerood vruchtvlees. De middelgrote vruchten (30-40cm) zijn redelijk goed te bewaren en eetbaar.
Ze hebben een zachte en zoete smaak voor eerder een velouté dan een soep.
Een zeer mooie oude Franse variëteit van voor 1830.
Vrucht afgeplat, roodachtig oranje, met ribben en iets gebobbeld.
Het gewicht varieert van 8-20 kg en de diameter tussen 30 en 50 cm.
Dit is de originele onvergeten assepoester pompoen. Wie past het muiltje?
'Triamble' is een drielobbige grijze pompoen, 'Turkish Turban' (afbeelding) is die ouderwetse met die uitstulping waarvan iedereen dankt dat het een siervrucht is.
Beide rassen hebben zoet oranje vruchtvlees, zijn goed bewaarbaar.
Het schillen van de tulband kan soms een uitdaging vormen. Als het echt te zwaar wordt kun je de vrucht ook in stukken garen in de oven, gaar valt het vruchtvlees van de schil.
Evenals 'Jack Be Little' een minipompoentje van 8x5 cm. Iets onrijp oogsten (laat augustus) levert spierwitte vruchten, bij kou of als de plant ziekig is wordt de vrucht ivoorkleurig, ook niet onaardig. Tot december houdbaar.
Geschikt als eenpersoons portie, gevuld uit de oven.
Honderden jaren oud ras van de indianen. De traditionele Amerikaanse pompoen. Voor pumpkin pie.
Maar ook erg geliefd als halloween pompoen om uit te hollen.
Wij vinden de smaak wat vlak.
Klassieker dus.
Een professioneel ras voor de teelt van sierlijke, iets afgeplatte, oranje vruchten met donkere stelen.
Ze geeft een goede oogst uniforme vruchten van ongeveer 3 Kg.
Ook heel geschikt als holpompoen voor Halloween.
Dit is mijn favoriete fruit. Van de vruchten maak ik gelei met citroen en laurier. Ze geuren heerlijk dus liefst leg je ze eerst een poosje in de woonkamer. En de bloemen zijn zo zacht en lieflijk als poëzie kan zijn.
Een appelvormige, dus ronde vrij kleine kweepeer. (Er zijn ook peervormige.) Zeer geschikt voor ons klimaat en als allemaal zelfbestuivend en extreem rijk dragend.
Kweeperen zijn fijne kleine boompjes die sierlijk bloeien en gemakkelijk, dus zonder enig onderhoud, een enorme oogst grote vruchten voortbrengen. Ze zijn uitstekend zelfbestuivend, de boom bezwijkt er zowat onder. Extra bestuiving mag je onder andere verwachten van de rassen 'Lescovacks' en 'Portugal'.
'Rea's Mammoth' heeft grote peervormige vruchten van omstreeks een kilo per stuk.
Omdat in de supermarkt altijd zo gemeen de worteltjes er af zijn gesneden: Het echte citroengras uit de Aziatische keuken als plant.
Citrus geur met een vleugje roos.
In Thailand is het bijna een onkruid maar ze moet bij ons als potplant worden gehouden
Vochtig en zo warm mogelijk in de zomer, droog overwinteren rondom 00C.
Rucola is een heerlijk kruid dat bij bijna alle Italiaanse gerechten en elke pasta past.
Over pizza of pasta strooi je er een pittig fris laagje gesneden rucola blad op net voor het serveren.
Het groeit wild in de oude stadswal van Maastricht en bij ons bovenop de bijenstal.
Als je niet in oud Maastricht of Aalbeek woont beter een paar uitplanten en laten verwilderen.
De rode bessen, hangend aan lange steeltjes, zijn rauw of als jam eetbaar.
Haar kleine bloemetjes verspreiden een sterke zoete geur en zijn zeer geliefd bij bijen. Deze tot 2 m brede en 3 m hoge struik is zeer dicht en daarom ook geschikt als windkering. Haar wortels leven in symbiose met een bacterie die stikstof uit de lucht bindt. Daardoor wordt de grond rondom de plant verrijkt.
Echt multifunctieflora dus.
Deze van oorsprong Aziatische plant bindt stikstof. Daar profiteren andere planten in hun omgeving van mee. Ze zijn goed winterhard het grijze blad loopt al vroeg uit.
Begin april verschijnen de onopvallende maar sterk geurende bloemetjes.
'Hidden Springs' is een snelgroeiende Amerikaanse selectie. De besjes kunnen rauw worden gegeten. Een bijzonder ingrediënt voor salades.
Ze is zelfbestuivend, maar combinatie met een andere cultivar geeft meer opbrengst.
'Jewel' is een selectie met wat grotere eetbare, zoete aromatische besjes die vanaf september rijpen. Ze is bladverliezend, maar loopt al vroeg uit met glanzend zilver blad.
Haar kleine, heerlijk geurende bloemetjes zijn erg geliefd bij bijen.
De wortels leven in symbiose een een stikstofbindende bacterie waardoor de bodem wordt verrijkt.
Een voedselbossers favoriet.
Echte rucola maar dan verbeterd door biologisch zaadteler 'de Bolster'.
Het fijn ingesneden, pittige blad heeft een ronde nootachtige smaak.
Ze neigt, was de eerste indruk, tot doorschieten. De bloemknopjes en bloemen kun je dan wel weer eten.
Vervolgens hebben we er nog de hele winter blad van geoogst.
Bijzonder vroeg afrijpende bruinrode vijg, zeer geschikt voor ons klimaat.
Het vruchtvlees is zoet en rood.
Snoei zo veel of zo weinig als je wil, maak je nergens zorgen over; deze vijg krijg je niet kapot.
Zet ze wel in de vollegrond en liefst op een arme, warme, stenige plek.
Met een takje rozemarijn er in geprikt en olijfolie besprenkeld in de oven heb je al een heerlijk dessert.
Deze bijzondere witte aardbei met rode zaadjes is terug gekweekt uit een originele kruising tussen Fragaria chiloensis x virginiana. Dicht bij wild dus, geen manipulatie.
Ze maakt veel lange ranken die je het beste af en toe weghaalt.
Zeer zoet en aromatisch met een lichte ananassmaak.
Een tikkeltje vreemd maar wel heel lekker.
Elsanta is zo ongeveer het beste ras dat je in de supermarkt kunt aantreffen. Alleen zijn ze dan een dag eerder geplukt dan je in je eigen tuin zou doen. Dus lang niet zo zoet.
De vruchten zijn redelijk houdbaar, stevig en sappig en hebben een sterk aroma en goede smaak.
Niet helemaal ziektevrij, maar zeer productief.
Dit is voorloper van het zeer succesvolle professionele ras 'Elsanta', nog iets lekkerder maar ook iets kwetsbaarder.
Ook hier geldt; veel lekkerder dan in de supermarkt door die extra dag zon in je moestuin.
Ze is zeer productief, kan jarenlang blijven staan en is ook zeer geschikt om onder een folie tunneltje te vervroegen.
Voor veel Duitsers die heerlijke aardbei uit hun jeugd. Tegenwoordig helaas weinig gekweekt. Prof. Otto Schindler uit Pillnitz won ze in 1925 en noemde ze naar zijn vrouw.
Kleine zeer aromatische vruchten met de smaak van bosaardbei maar dan nog zoeter. Fantastisch dus van smaak.
Per 5 planten moet je alleen bij deze er een andere vroege soort (liefst 'Ellianny') tussen planten voor bestuiving.